Mtsvane

Mtsvane (მწვანე) nebo Mstvane kachuri (kachetinský) je jedna z nejcennějších starých gruzínských odrůd (předpokládá se, že starší než Rkatsiteli). Mtsvane doslova znamená „zelený“. Existuje ještě goruli Mtsvane (z regionu Kartli). Plodnost prýtu kolísá mezi 60-80 %. Úrodnot 4-5 t/ha. Vrchol dozrávání hroznových bobulí nastává ve druhé polovině září. Cukernatost bobulí je 20-22%, kyseliny 6-8 g/l. Průměrná roční aktivní teplota – 3200 °C. Mtsvane se převážně pěstuje po celé Kachetii, ale nejznámější je Mtsvane z mikrozóny Manavi. Z Mtsvane se dělají vína jak kachetinského tak evropského typu. Je velmi aromatická a používají ji pro aromatické obohacení takových vín, jako Tsinanadali, Gurjaani v kupáži s odrůdou Rkatsiteli. Mezi gruzínskými víny Mstvane vyniká svou jemností a vůní. Kromě Gruzie se Mtsvane ještě pěstuje na Ukrajině, v Moldávii, v Arménii, v Ázerbajdžánu, v Uzbekitánu a v Dagestánu. V zahraničí ji znají pod názvem Mtzwane, Mtzwani, Mzoanis.

Vína z Mtsvane výborně ladí s rybami, se sýry a s mořskými plody.