Imereti

Sloup Kacchi, Čiatura, Imereti

Imereti (též Imeretie) je jeden z nejrůznorodějších vinařských regionů Gruzie. Skládá  se ze dvou částí – Zemo (horní) a Kvemo (dolní) Imereti, celkovou rozlohou 6516 km², což představuje 9,3 % z celkové rozlohy Gruzie. Aktivní roční teplota kolísá mezi 3200-41000. Srážky 1200-1500 mm a 1200-2100 slunečních hodin. Jsou zde velmi různorodé klimatické podnebí a půda. Rozšířené odrůdy jsou: Colikouri, Cicqa, Krachuna, Qvišchuri, Dzelšavi, Aladasturi, Dondglabi, Bazaleturi, Kundza, Occhanuri Sapere, Argvetuli Sapere, Rko, Adanasuri, Bzvanura, Šavi Dondglabi, Vanis Čchaveri a další.

Vinice v Zemo (hormí) Imereti jsou v nadmořské výšce 140-470 m. V Kvemo (dolní) Imereti v nadmořské výšce 40-420 m.

Stejně jako v jiných regionech Gruzie, výroba vína je spojena s technologií Kvevri (v Imereti nazývanou Čuri). Na rozdíl od Kachetie, v procesu kvašení vína v Imeretie do vinného moštu přidávají jen část slupek (bez třapin) a nechávají v kvevri několik měsíců. Pak víno přelívají do sudů a rozpracovávají. 

Imeretinská vína mají krásnou žlutou barvu, jsou obsahově plná, velmi harmonická a příjemná. Nejznámější vína z Imeretie jsou: Sviruli Krachuna (bílé víno – odrůda Krachuna z vesnice Sviri), Občuri Colikouri (bílé víno – odrůda Colikouri z vesnice Obča) a Kvalituri Cicqa (bílé víno – odrůda Cicqa z vesnice Kvaliti). V Imereti je jedna mikrozóna (Appellation d’origine) s názvem vína „Sviri“.